Activiteiten

Activiteit details


Bezoek Brouwerij Cornelissen
03-05-2022 van 16:00 tot 22:00

EEN FRISSE PILS GRAAG! BRES NEEMT DE DRAAD WEER OP MET EEN BEDRIJFSBEZOEK BIJ BROUWERIJ CORNELISSEN. Na twee jaar corona kwamen 22 leden van de Breese Economische Stuurgroep voor de eerste keer opnieuw samen voor een bedrijfsbezoek. De voorzitter had op 3 mei voor de lentezon gezorgd en dus kon CEO Jef jr. Cornelissen iedereen verwelkomen aan de pas geopende bar in de tuin, midden in de site van de bedrijfsgebouwen. En daarmee was de toon meteen gezet en werd het onmiddellijk duidelijk waar brouwerij Cornelissen voor staat: een familiebedrijf van de 6e generatie, midden in Opitter gelegen met een brouwafdeling die recht uitkijkt op de kerk, een sterke lokale verankering (de massieve meubels in de tuin werden lokaal geproduceerd, bijna alle werknemers komen uit de directe omgeving,...), veel aandacht voor duurzaamheid (de inspanningen om het waterverbruik drastisch te reduceren is daar slechts één voorbeeld van, net als de indrukwekkende waterzuiveringsinstallatie), maar tegelijk en vooral ook gehecht aan kwaliteit en met respect voor de aloude ambacht van het brouwen. Vanuit die sterktes wordt momenteel ook volop ingezet op de realisatie van een ‘totaalbeleving’ van het hele brouwerij gebeuren. Op die manier wil brouwerij Cornelissen meteen verder uitgroeien tot een belangrijk aantrekkingspunt voor het toerisme in de streek. De afgelopen corona jaren mogen dan een zware periode zijn geweest, maar precies in die periode is verder nagedacht over de toekomst én werd er nog extra geïnvesteerd. Dat brouwerij Cornelissen de toekomst niet wil ondergaan, maar er actief aan mee b(r)ouwen, werd duidelijk tijdens de rondleiding: op diverse onderdelen van het proces werd er geïnvesteerd en/of zijn er verdere plannen, met de afvullijn als mooi voorbeeld. Wat vooral ook duidelijk werd, is dat er niet enkel ‘speciaalbieren’ worden gemaakt, maar dat de “klassieke” pils een belangrijke plaats blijft innemen. En dat is nu precies het product waarin het échte vakmanschap van de brouwer ten volle naar boven kan komen: een eerlijk product waarbij elke fout onmiddellijk duidelijk wordt. Het spreekt dan ook voor zich dat een continue kwaliteitscontrole een essentieel kenmerk is. Hop, gerst en (vooral kwaliteitsvol) water: samen met de juiste gisten (trouwens een goed bewaard bedrijfsgeheim…) blijven dat de eenvoudige basisingrediënten van bier. Na de toelichting over het hele technische proces dat met die producten doorlopen moet worden, is duidelijk geworden dat bierbrouwen niet alleen een technologisch product is geworden, maar vooral dat het in een familiebedrijf als Cornelissen tegelijk een ambachtelijk product blijft dat de eigenheid van het bedrijf tot uiting wil brengen. Het bezoek werd afgesloten met een proeverij in de tuin én met een etentje in het aangrenzend Brouwershof (“what’s in a name”). En de gerechten? Die werden allemaal bereid met bier…van brouwerij Cornelissen. In aanwezigheid van Jef Cornelissen sr en zijn echtgenote - de vijfde generatie. Kortom, een geslaagde herstart van de BRES-werking.

Locatie: Brouwerij Cornelissen, Itterplein, Bree, België