Safety on wheels

Op de zonnige woensdagnamiddag 27 juni is de Breese Economische Stuurgroep (BRES) om 15.45 u. met 32 personen (leden én partners) met de bus vertrokken op de terreinen van busbedrijf De Wilg en dat richting Weert. ‘s Avonds om 22.30 u. is de BRES dan met dezelfde leden (én partners) veilig en wel terug aangekomen bij de Wilg.

In de loop van de namiddag is er allicht bij een aantal deelnemers aan de activiteit de vrees ontstaan dat het voor sommigen misschien wel eens fout zou kunnen aflopen. Onder het motto “Safety on Wheels” had het bestuur namelijk een namiddag georganiseerd bij het bedrijf Slip Way in Weert.

Bij aankomst werd de groep in twee gedeeld en kon de veiligheidstraining beginnen. De eerste groep startte met “drunk and drive”: met de gepaste bril kregen de deelnemers een heel concreet idee wat het betekent om een klein beetje dronken te rijden, héél dronken te rijden en zelfs onder invloed van drugs te rijden. Het bleek al heel snel hoe moeilijk het is om onder die omstandigheden met een open wagentje een op zich niet al te complex parcours af te leggen. Zelfs instappen in het voertuig zorgde voor de nodige hilariteit. Met de overtuiging dat je best héél nuchter achter het stuur plaats neemt, ging het dan naar de tweede activiteit: de ongevalsimulator. Na een korte toelichting konden de vrijwilligers plaatsnemen in een auto die vervolgens op zijn kop werd gedraaid. Iedereen slaagde er uiteindelijk in om zich vanuit die benarde positie uit het voertuig te bevrijden (deuren en ramen waren voor alle zekerheid al uit de wagen verwijderd…).

De tweede groep had intussen de slipcursus afgewerkt. Na een theoretische inleiding werd eerst geoefend op een noodstop: remmen en koppeling volledig dichtgooien en tegelijk je achteruitkijkspiegel in de gaten houden. Na enkele keren lukte dat voor de meesten redelijk goed. Het onder controle brengen van een slippende wagen bleek een andere paar mouwen. Op een glad wegdek tegen circa 30 km/uur de wagen een kwartje naar rechts draaien én de handrem aantrekken, was geen probleem en zorgde voor het gewenste slip effect. De wagen dan weer onder controle krijgen leek in theorie makkelijk (gewoon ontkoppelen, aan het stuur draaien en de blik op het einddoel blijven houden en dat alles binnen maximaal 1 seconde), maar in praktijk gehoorzaamde de wagen meestal niet…

Rond 20.00 u. had iedereen alle proeven beëindigd en kon worden aangeschoven voor de BBQ. Met het zalige zomerweer was het goed toeven op het terras. In een kort woordje gaf de voorzitter, Andy Moors, al een zicht op wat er in het najaar nog op het programma van de BRES staat en omstreek 22.00 u. ging het veilig en wel (zoals het hoort) terug naar Bree. Niemand had te veel gedronken. Maar aangezien een bus was voorzien, zou zelfs dat geen probleem zijn geweest.

Deze diashow vereist JavaScript.